Domů

iPC Magelis: jistota 168 hodin týdně

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Michal Křen, Schneider Electric CZ, s.r.o.   
Pondělí, 25. květen 2009
magelis_titlProstředky operátorských rozhraní HMI (human Machine Interface) dnes představují velmi širokou nabídku různorodých možností interakce mezi strojem, technologickým procesem a operátorem. Tradičně to byly různé typy operátorských panelů. Poslední dobou se však začínají stále častěji využívat průmyslové počítače iPC v této specifické oblasti průmyslové automatizace.

K čemu nám jsou průmyslové počítače dobré

Když se vrátíme zpět do historie, pamatujeme si doby kdy řada výrobců průmyslové automatizace dodávála své vlastní modifikace počítačů např. s inženýrskými nástroji pro PLC nebo společně s vizualizačními prostředky. Postupem času se začaly plně využívat PC technologie z IT s operačním systémem Windows. Pro uživatele automatizace, kteří preferují konzervativní přístup a vysoké nároky na spolehlivost se ukázaly běžné počítače pro řadu aplikací nevhodné. Úkol tedy zněl: přizpůsobit počítače pro průmyslové použití. Spojení těchto dvou světů nebylo jednoduché, ale dnes je možné konstatovat, že Schneider Electric s hlubokou znalostí technologií a výroby HMI nabízí špičkové produkty i v této oblasti.

Čím se liší iPC Magelis od běžných PC:
  • Vyšší rozsah pracovních teplot
  • Robustní mechanické provedení
  • Volba napájení 24V/DC nebo 220V/AC
  • Spolehlivost a delší životnost (MTBF)
  • Certifikace (UL, CSA, ATEX, GOST, DNV, LD...)
  • Vyšší odolnost proti otřesům a vibracím
  • Podpora životního cyklu 3+4 roky
  • Servis a technická podpora
magelis_1
Typy iPC

Nejběžnějším používaným typem jsou tzv. panelové počítače, které obsahují „tělo“ počítače a zároveň zobrazovací jednotku obvykle s dotykovým displejem. Tento kombinovaný typ je reprezentován dnes již běžně používaným panelovým iPC Magelis Smart a Compact. Druhou skupinou jsou produkty, které mají podobnou fylosofii jako běžné počítače. Základem je „box“ obsahující např. externí komunikace Ethernet, externí rozhraní myš, klávesnice a možnost připojení na jeden nebo více externích displejů. V tomto případě nově inovovaná nabídka Magelis Smart, Compact a Flex box reaguje na požadavky uživatelů variabilně řešit aplikace přesně na míru.

Jaký typ si vybrat

Magelis Smart Box je typická kategorie „lehké váhy“ pro náročné podmínky. Využívá Celeron M600MHz, RAM 256 – 1024MB a k ukládání dat využívá stále více se rozšiřující paměti CF (Compact Flash) 1 - 4GB. Výrobek je dnes dodáván s operačním systémem Windows XP Embedded s možností využívání aplikací MS Office. Tento typ neobsahuje žádné mechanické, točivé součásti (ventilátor, HDD) a řadí se do kategorie produktů s minimálními nároky na údržbu, vysokou spolehlivostí.
Pokud jsou nároky na výkon vyšší, můžeme použít Magelis Compact Box, který má navíc rozšiřující slot PCI a obsahuje „plnokrevné“ Windows XP Pro. Vyšší požadavky na ukládání dat splní standardní pevný disk (60GB) nebo SSD (solid state disk).
Maximální výkon a rozsah nabídky přináší Magelis Flex Box s Core Duo@2GHz až 4 PCI rozšiřující sloty. Zajímavé jsou doplňky pro zabezpečení ukládání dat pomocí zdvojení pevných disků (systém RAID), nebo zálohovací baterie, která při výpadku napájení zajistí potřebný čas k uložení dat. Dohled nad chodem celého systému zabezpečuje „System monitor“ který bedlivě sleduje všechny klíčové parametry počítače. (teplota CPU, rychlost ventilátoru, činnost pevného disku, displeje atd.).

iDisplej nebo běžný LCD monitor

Výběr zobrazovacího panelu je plně na uživateli. Pro průmyslové drsnější podmínky je nabídka iDisplej 15“ nebo 19“ s dotykovým displejem popř. klávesnicí. Pro běžné účely je možné připojit standardní LCD monitor.

Typické aplikace

Typické použití je využívání "run time" HMI aplikací nejen ve spojení s řídicím systémem, ale i jakékoliv interaktivní aplikace s požadavkem umístění iPC přímo v průmyslovém prostředí, jako např. pracovní postupy výroby pro technology, obsluhu strojů atd. Použití je možné i pro komerční sféru - navigační, informační systémy pro sklady, obchodní centra atd.
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky