Domů

Senzory Sunx v náročné konkurenci uspěly

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Luděk Barták, Panasonic Electric Works Czech s.r.o.   
Pátek, 03. červenec 2009
sunx_titlŠiroká škála senzorů dává v praxi téměř neomezené možnosti použití. Při správném nasazení v průmyslových provozech je možno díky senzorům přesně výrobky počítat, třídit, měřit, zastavovat či otáčet pro další zpracování. Všechny modely jsou navrženy pro provoz v průmyslovém prostředí se stupněm krytí IP 67.

Široké aplikační možnosti
Na několika aplikacích, kde jsou použity senzory Sunx, si představme široké možnosti nasazení. Fotoelektrické senzory mohou detekovat transparentní lahve na dopravníku (FX-311G) nebo značky či samolepky na nekonečném pásu (FX-301G). Senzory mohou rozpoznávat tenké předměty jako jsou dopisní obálky (NA1-11 – mikro fotoelektrický senzor se zkříženými paprsky) nebo naopak průchod velkých komponent jako jsou bloky motoru či celá auta (CX-411). Lze je použít při aplikacích hlídání výšku hladiny (FD-F8Y) či únik kapaliny nebo plynů (FD-F705).

sunx_1
EX10 - miniaturní fotoelektrický senzor

HL-C2
V oblasti průmyslového optického měření vzdálenosti stanovují laserové analogové senzory řady HL-C2 přísnější měřítka a patří k nejlepším na světě. Díky speciálně vyvinutému přijímacímu čipu CMOS s označením „High Density Linear Cell (HDLC)“ se vyznačují zejména velkou přesností měření s rozlišovací schopností až 0,01 ?m, vysokou frekvencí měření až 100 kHz a nepatrnou chybou linearity (? ?0,02%). Optická soustava čoček s vysokým rozlišením, zaručuje minimální chybu zobrazení a zároveň nejmenší možný světelný bod na snímacím čipu HDLC. Mimoto senzory používají vysoce kvalitní zdroj laserového světla, jehož světelný výkon se dá regulovat s využitím nové patentované řídicí funkce. Mimořádně rychlý signálový procesor s účelně navrženými algoritmy zajišťuje zpracování a digitalizaci snímaného signálu v reálném čase.
Pro různá použití má uživatel k dispozici na výběr senzorové hlavice s bodovými popř. řádkově vedenými laserovými světelnými paprsky s měřícími rozsahy 10 ± 1, 30 ± 5 popř. 110 ± 15 mm. V porovnání se senzory předchozí řady HL-C1 jsou senzorové hlavice řady HL-C2 vhodné jak pro difúzní tak také pro lesklé odrazové povrchy. Kompaktní multifunkční řídicí a kontrolní jednotka HL-C2C ještě více podtrhuje výkonnost nové řady senzorů. Vedle výstupů s napěťovým a proudovým měřicím signálem nabízí mnoho užitečných funkcí, jako např. možnost připojení dvou senzorových hlavic, přímé předzpracování měřených hodnot (sčítání, odčítání atd.), časování, spouštění a dálkové zablokování funkce, výstražná hlášení (alarm), individuální seřízení laseru, možnost nastavení mezí a nuly nebo vyrovnání ofsetu. K jejím výrazným přednostem patří mimo jiné rozhraní USB 2.0 pro rychlý přenos měřených dat s rychlostí až 12 Mbps do PC. K dispozici je také sériové rozhraní RS-232C umožňující např. přímé připojení senzoru k programovatelným automatům (PLC). Při provozním napětí 24 V DC ± 10 % pracují nové senzory spolehlivě při teplotě okolí v rozmezí od 0 do 45°C i v průmyslovém prostředí.

sunx_3
Optické měření vzdálenosti HL-C2

Použití v praxi
Senzory Sunx mohou bezchybně pracovat i v korozivním či velmi prašném prostředí, vakuu, při vysokých či naopak velmi nízkých teplotách, ve špatně osvětlených či přesvícených místech, s předměty různých barev včetně lesklých povrchů.
Z výčtu je patrné, že aplikace, kde mohou být senzory Sunx úspěšně nasazeny spadají do rozličných oborů lidské činnosti a jejich správné použití, které začíná detailní analýzou problému, povede k vyšší kvalitě a produktivitě.
Specifický je senzor intenzity elektrického pole (EF-S1), který umožňuje spolehlivě a účinně monitorovat velikost elektrostatického náboje na povrchu různých ploch. Elektrostatické náboje vznikají v mnoha průmyslových procesech, jsou velmi nebezpečné, protože mohou zničit choulostivé součástky nebo narušit výrobní postupy a proto se musí co nejúčinněji hlídat a neutralizovat.
U některých senzorů, použití červené LED pro vysílání viditelného zaměřovacího paprsku, výrazně usnadňuje seřízení senzoru a umožňuje rychlé nastavení zejména v případě malých objektů nebo při velkých vzdálenostech objektu.

sunx_2
Trigonometrický senzor EQ30 s dosahem až 2 m

Bezpečnostní závory
Samostatnou kategorií senzoriky jsou bezpečností závory. Použití v provozech umožňuje zajištění vysoké úrovně bezpečnosti práce zejména v automatizované průmyslové výrobě. Jsou použitelné pro širokou aplikační oblast od ochrany prstů a rukou pracovníků obsluhujících výkonné stroje, až po ochranu přístupu osob do nebezpečné blízkosti robotů či jiných výrobních prostředků. Bezdotykově pracující bezpečnostní světelné závory se skládají ze samostatné vysílací a přijímací jednotky, mezi nimiž vzniká chráněné pole vytvářené infračervenými paprsky. Uživatel si může pro konkrétní použití vybrat z široké škály typů s výškou chráněného pole od 168 do 1.912 mm a s šířkou od 0,2 do 13 m.
Bezpečnostní světelné závory pracují na principu „světelné mříže“ s roztečí světelných paprsků dle typu od 10 do 40 mm a s velmi krátkou dobou odezvy max. 14 ms.

sunx_4
Senzorová řada GPX pro velmi přesné měření

Technika PEW v automatizace
Senzory, programovatelné automaty, kamerové systémy, operátorské panely – výrobky automatizační techniky od jednoho výrobce dnes zabezpečují řízení a kontrolu celých průmyslových celků ať jsou to elektrárny, čistírny odpadních vod nebo montážní či výrobní provozy.
Vzhledem k modularitě všech výrobků celého širokého spektra automatizační techniky společnosti Panasonic Electric Works lze vytvořit funkční systém výhradně z vlastních produktů a tím zabezpečit optimální komunikaci mezi nimi.
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky