Domů

Venkovní síť veřejného osvětlení s použitím izolovaných vodičů NN

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Ing. Pavla Maderová, Ing. Miloš Kopáček   
Sobota, 25. říjen 2008

Veřejné osvětlení (dále VO) slouží k osvětlení pozemních komunikací a vybraných míst v obcích a vlastní je zpravidla obec. V jiných lokalitách obvykle zřizuje VO vlastník nebo provozovatel pozemku, areálu nebo objektu. Do soustavy VO patří svítidla, podpěrné body (tj. sloupy a stožáry), napájecí vedení, rozváděče a ovládací systém.

V současné době se pro venkovní distribuční izolovaná vedení energetiky používá 4-vodičový samonosný systém izolovaných vodičů. Tento systém může být na svazku doplněn jedním nebo dvěma vodiči průřezu 16 nebo 25 mm2 pro rozvod veřejného osvětlení.

Vedení pro napájení veřejného osvětlení má však dnes i při namontování na podpěrné body energetického rozvodu obvykle samostatné izolované vodiče upevněné pod vedením distribučního rozvodu NN. Ve svazku se používá dvou nebo čtyř-vodičový systém o průřezech 25 nebo 16 mm2.

V České republice se tato izolovaná vedení montují od r. 1994 a jsou také známá podle názvu použitých vodičů jako vedení AES.

Konfigurace vedení VO

S ohledem na vzdálenosti podpěrných bodů, příkony svítidel a požadované režimy osvětlení je možno postavit samostatné vedení pro VO v následujících konfiguracích vodičů:

a) 2x 16-25 mm2 pro vedení VO
b) 4x 16-25 mm2 pro vedení VO, možnost spínání nočního, polonočního, případně speciálního osvětlení (např. svátky, vánoční osvětlení)
c) 4x 50–120 + 1x 25 mm2 nebo 4x 50–120 + 2x 16 mm2 pro rozvody kombinované s elektrickou rozvodnou sítí (ke svazku vedení jsou přimotány vodiče pro VO).

Rozvod VO v obci

Při montáži izolovaného vedení pro VO se používají tyto prvky:

Kotevní svorky – slouží k ukončení (kotvení) vedení na podpěrném bodu.

Nosné svorky – použijí se pro instalaci a zavěšení izolovaného vedení na podpěrné body. Podle konstrukce se používají pro přímé úseky i pro různé úhly lomu vedení. Většina svorek ENSTO umožňuje roztahovat vodič v přímých úsecích přímo ve svorce.

Nosné svorky na hácích

Proudové svorky SLIP – pro připojení odboček z hlavního napájecího vedení a pro připojení svítidel. Podle druhu vodičů se použije propichovací svorka – hlavní i odbočný vodič je izolovaný, svorka má zuby na obou stranách nebo polopropichovací svorka – pro spojení holého a izolovaného vodiče. Zuby jsou pak jen na jedné straně svorky.

Propichovací a polopropichovací svorky SLIP
zaručují svými konstrukčními vlastnostmi dlouholetou odolnost vůči klimatickým vlivům, výborné elektrické vlastnosti a snadnou montáž.

Propichovací svorka SLIP

Uchycovací komponenty – k upevnění kotevních a nosných svorek na sloup (např. háky, oka, konzoly, svorníky apod.).

Další informace najdete v katalogu „Příslušenství izolovaných vedení NN“ nebo na www.ensto.com.

Školení

Pro zájemce o projekci, montáž a užití komponentů ENSTO pro izolovaná vedení a VO nabízí firma ENSTO CZECH školení a konzultace podle potřeby.

ENSTO CZECH s.r.o.
komerční zóna Čestlice
Obchodní 107
251 01 Praha-východ
www.ensto.com
mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
tel./fax:+420 272 680 338

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky