Domů

Dvakrát větší výkon ve stejně velkém motoru

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Pátek, 13. listopad 2009
motor_vykon_titlSpolečnost Dunkermotoren tento rok představila na německém veletrhu Hannover Messe nový DC servopohon BG 65 S. Jedná se o inovovanou verzi populárního motoru BG 65. Výstupní výkon nového BG 65 S, který má podobné rozměry, je však více než dvojnásobný oproti svému předchůdci.
Původní prstencové magnety ze syntetického materiálu byly nahrazeny členitými magnety ze slinutého neodymu, železa a bóru. Díky těmto anizotropním členitým magnetům je dosaženo maximální směrové účinnosti vzhledem k jednotlivým magnetickým pólům zejména v přechodové oblasti, kde dochází ke změně polarity.
Ve spojení dokonalého provedení motoru s vysoce kvalitním materiálem magnetů bylo dosaženo překvapujícího nárůstu výstupního výkonu z 84 wattů na 190 wattů. Krouticí moment vzrostl z 26 na 52 Ncm při zachování téměř totožných jmenovitých rychlostí a účinnost vzrostla průměrně o 15 %.

motor_vykon_1
Obr. 1 Inovovaný DC servopohon BG 65 S s dvakrát větším výkonem


Stávající stejnosměrný motor BG 65 se nabízel ve třech výkonnostních provedeních o délce 115, 140 a 165 mm. Díky výraznému nárůstu výkonu se u řady BG 65 S stala nejdelší verze nadbytečnou, a proto se tento motor nabízí s vinutími pro různá napájecí napětí jen ve velikostech 150 a 140 mm. Napájecí a řídící elektronika a koncepce konektorů byly samozřejmě přizpůsobeny zvětšenému proudovému odběru. Aby byla zajištěna zpětná kompatibilita s předchůdcem tohoto pohonu, byly zachovány rozměry motoru a provedení příruby.
Motor může být vybaven různými typy vestavěných řídicích elektronik. Nabídka řídicích elektronik začíná u čtyřkvadrantové elektroniky pro řízení rychlosti (SI). Dalším stupněm je čtyřkvadrantové servořízení s konfigurací z počítače (PI). Parametrizace zahrnuje nastavení provozního režimu, regulace polohy, rychlosti a momentu (resp. proudu). Další řídicí elektronika (CI) disponuje rozhraním CANopen (s profilem zařízení DSP402). Rozhraní CANopen umožňuje řízení motoru za chodu přímo v provozu. Pro speciální projekty se sofistikovanějšími požadavky existuje také programovatelná řídicí elektronika s rozhraním CANopen (MI). Naprogramovaná elektronika může řídit samotný motor, nebo i ostatní motory připojené do sítě CAN v režimu Master-Slave.
Ve spojení s modulárním systémem společnosti Dunkermotoren je možné dodat řešení přímo na míru ve velmi krátkém čase. Komponenty modulárního systému zahrnují planetové převodovky (s výstupním krouticím momentem až 160 Nm) a šnekové převodovky (s výstupním krouticím momentem až 30 Nm), které vyvíjí a vyrábí přímo Dunkermotoren. Modulární systém je dále doplněn o různé typy rotačních enkodérů (snímačů polohy) a aktivních či pasivních brzd.

Schmachtl CZ s.r.o.
Vestec 185, 252 42 Jesenice u Prahy
Tel.: 244 001 558, Fax: 244 910 700
www.schmachtl.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky