Domů

Výkonové odpínače SOCOMEC

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Michal Brůžek   
Středa, 18. červenec 2012

ETM_05_2012_socomec_00Modelová řada přístrojů s označením SIRCO je podle normy ČSN EN 60947-3 označována jako odpínače, dokážou tedy zapínat, přenášet a vypínat proudy za normálních podmínek obvodu, i v provozu při přetížení. Po stanovenou dobu mohou také přenášet proudy při zvláštních podmínkách, například při zkratu. Ve vypnutém stavu pak odpínač splňuje podmínky izolační vzdálenosti.

Využití odpínačů SIRCO

Hlavním parametrem pro výběr odpínače je jmenovitý pracovní proud Ie. Tento proud označuje maximální povolené dlouhodobé proudové zatížení bez snížení funkčnosti zařízení. V případě SIRCO odpínačů jsou hodnoty Ie v rozmezí od 125 A do 5 000 A. Jmenovitý pracovní proud Ie je dále ovlivňován dalšími parametry jako je kategorie užití nebo jmenovité napětí Ue.

Odpínače lze používat ve všech kategoriích užití 21, 22 i 23. Tyto kategorie defi nují typ zátěže od ryze odporové až po vysoce induktivní nebo kapacitní. Jsou proto vhodné i pro spínání a vypínaní například motorů.

Odpínače lze používat i v aplikacích s vyšším napětím, u střídavého napětí do 690 V AC a u stejnosměrného do 500 V DC. Pro aplikace ve fotovoltaice jsou připraveny odpínače SIRCO PV se jmenovitým napětím až 1 000 V DC.

Tento článek čerpá z časopisu ETM 5/12. Časopis si můžete pořídit z pohodlí domova na adrese www.floowie.com/cs/etm.
Kromě jiného v něm najdete množství informací pro elektrotechniky, energetiky, projektanty, zájemce o silnoproudou elektrotechniku, podnikatele a investory v oborech elektro.

Konstrukce odpínače

Odpínače jsou nabízeny v 3pólové a 4pólové variantě. Tělo odpínače je vyrobeno z polyesterové pryskyřice a skelných vláken. Tím je docíleno vysoké povrchové elektrické pevnosti a mechanické odolnosti. Uvnitř zařízení je pohyblivá lišta s postříbřenými kontakty, která svým pohybem spíná a rozpíná jednotlivé kontakty (póly). Tato lišta je pak mechanicky spojena s vnější přepínací rukojetí ovládanou obsluhou. Touto jednoduchou konstrukcí je docíleno vysoké spolehlivosti, bezpečnosti a dlouhodobé životnosti až 10 000 cyklů. Pohyblivá lišta je navíc označena ukazateli „0" a „I", které slouží pro vizuální kontrolu a určení polohy kontaktů.

ETM_05_2012_socomec_01

Vnitřní konstrukce odpínače

Další varianty odpínačů SIRCO

SOCOMEC má již dlouholeté zkušenosti s výrobou odpínačů a je proto možné vyrobit i speciální odpínače, přesně dle požadavků zákazníků:

ETM_05_2012_socomec_02

  • 6pólový, 8 pólový, 9 pólový nebo 12pólový odpínač
  • 3pólový odpínač s nespínatelným čtvrtým pólem
  • 4pólový odpínač s rychlejším odpojením jednoho pólu
  • odpínač s N-pólem s větším proudovým zatížením (např. 3 × 160 + 1 × 400 A)
  • přepínač s motorovým pohonem a dálkovým ovládáním
  • přepínač s motorovým pohonem a automatickým přepínáním (ATS)
  • odpínač uzavřený ve skříni (plastové nebo ocelové)

Doplňky a příslušenství

Odpínač lze doplnit nejrůznějším příslušenstvím, například vnitřní přepínací rukojetí, externí přepínací rukojetí s prodlužovací hřídelí, pomocnými kontakty (NO/NC, NO+NC), krytem vývodů a čelní krycí deska, mezifázovou bariérou, spojovacím materiálem a kabelovými oky.

Varianta s označením SIRCOVER má tři stabilní polohy I - 0 - II a skládá se ze dvou odpínačů SIRCO a 3polohového mechanismu s přepínací rukojetí pro ovládání pozice. Toto řešení má výhodu ve vzájemné mechanické blokaci jednotlivých poloh, kompaktních rozměrech (ušetří až 50% prostoru) a dodržení všech elektrických vlastností platných pro samostatný odpínač SIRCO. Používá se jako přepínač hlavního a záložního zdroje, nebo pro přepínání dvou zátěží. Volbu polohy lze provádět manuálně pomocí rukojeti nebo místo rukojetí použít motorový pohon s dálkovým ovládáním s názvem ATyS.

Michal Brůžek
GHV Trading, spol. s r.o

ETM_05_2012_socomec_04

SOCOMEC je celosvětově známá francouzská společnost, která se specializuje na výrobu komponent pro sítě nízkého napětí. Svým sortimentem patří mezi významné výrobce na poli spínacích a odpínacích přístrojů pro průmyslové aplikace. Díky širokému sortimentu může nabídnout kvalitní řešení pro každý projekt. Na českém trhu ji zastupuje firma GHV Trading spol. s r. o. Firma SOCOMEC se dále zabývá výrobou digitálních elektroměrů činné a jalové energie nebo speciálními analyzátory sítě pro montáž do dveří rozváděče s možností záznamu a grafického zobrazení průběhu měřených parametrů sítě na velkém barevném LCD displeji. Bližší informace o kompletním sortimentu najdete internetové adrese: www.ghvtrading.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky