Domů

KOPOS Kolín - dodavatel pro CERN

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Pondělí, 13. říjen 2008

cern_titlVýzkumné středisko Evropské organizace pro jaderný výzkum CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) uvede dne 21.října 2008 do provozu obří urychlovač částic. Na výrobě odstiňovacího systému pro největší světový urychlovač částic LHD (Large Hadron Collider) se podílela firma také česká firma Kopos Kolín a.s.

Ve výběrovém řízení vypsaném CERN na vyřešení jaderného odstínění zvítězil Kopos Kolín a.s. se svým nejúčinnějším řešením. Zakázku na vývoj a výrobu odstiňovacího systému získala společnost Kopos na jaře roku 2004
„Vyrobili jsme jakési cihly, plněné speciální chemickou náplní na bázi bórovaného polyetylénu. Důležité bylo vedle absolutního odstínění i řešení tvaru a vzájemného překrývání,“ uvedl MUDr. Jiří Vavrouch, obchodní ředitel Kopos Kolín a. s.

cern
Obr. Ukázka odstiňovací tvarovky Neutrostop.

V srpnu téhož roku byla v Koposu výroba podstatné části odstínění dokončena. Neutrostopové tvarovky byly později připevněny na litinové části stínicího systému a zakryty ocelovým pláštěm. Celé zařízení bylo dopraveno do Ženevy na podzim roku 2005.

Tato prestižní zakázka upevňuje postavení Koposu na světových trzích. „Kromě výroby elektroinstalačního materiálu se naše společnost již řadu let věnuje i výzkumu v oblasti odstínění jaderných reaktorů a radiace v lékařství,“ dodává MUDr. Vavrouch.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky