Domů

Vize a znalost trhu posouvají hranice HARTING – vlajková loď průmyslové konektivity

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 03. červen 2011
harting_1_titlV loňském roce touto dobou na veletrhu Hannover Messe představil HARTING nové koncepty řešení. Dnes má, konstrukčně zcela nový průmyslový konektor - Han Yellock®, plastový kryt Han Eco® i Fast Track switch, za sebou svoji premiéru, úspěšný start do života i svůj další rozvoj.

Han-Eco®

Nová řada plastových krytů Han-Eco®, vyvinutá speciálně pro vložky řady Han-modular, vystupuje ze stínu slavnějšího Yellocku. Pro mnoho aplikací, například na pohyblivých robotických ramenech, je hlavní devizou krytu Han-Eco® nízká hmotnost. V jiných aplikacích vítězí nevodivost krytu. Ten je vyráběn z vysoce zátěžového plastu, který je velice odolný proti korozním vlivům okolního prostředí, jako je například slaný sprej. Krytí IP 65 a rozpětí provozních teplot od -40 °C do 125 °C činí kryt Han-Eco® velmi žádaným v mořských a přímořských větrných elektrárnách. Materiál má třídu nehořlavosti V0, proto je vhodný i do míst, kde je potenciální nebezpečí udušení při požáru.
Série Han-Eco® je navržena ke snadné a rychlé montáži bez speciálního nářadí. Kontaktové moduly se jen zamáčknou a zapadnou do úchytů. Používají se známé a osvědčené moduly řady Han-modular®, kterých je v nabídce několik desítek druhů od silových (200, 100, 70 a 40 A), přes signálové, až po datové (optické, koaxiální, RJ, USB). Moduly se dají podle potřeby kombinovat v jediném krytu. Pro plastový Han-Eco® byl vyvinut i speciální PE modul, který je schopen zajistit spolehlivé zemnění.
Jako první byly uvedeny na trh kryty velikostí 6 a 10B pro tři nebo čtyři moduly. Nyní jsou již v nabídce všechny velikosti až do kapacity sedmi modulů v jediném krytu. Velikost a montážní otvory odpovídají kovovým krytům Han B. Jsou však s nimi nezáměnné. Hlavním důvodem je bezpečnost. Při všech možných kombinacích vložka-kryt je třeba zajistit spolehlivé zemnění. Kapacita modulů v ECO krytu je vyšší. Na uvolněné místo lze umístit již zmíněný PE modul. Ten nahrazuje PE kontakt, známý z kovových šroubovacích modulárních rámečků. Tyto se u ECO krytu nepoužívají. Tím také dochází k významné úspoře nákladů a montážního času. Han-Eco® kryty se vyrábějí z polyamidu zpevněného skelným vláknem, v provedení s bočním nebo horním vývodem. Standardně se dodávají již včetně vývodky M32 nebo M40. Již v letošním roce bude nabídka spodních krytů kompletní. Přibudou varianty kabel na kabel a pro povrchovou montáž. Nespornou výhodou je, že zamykací páčky je možné osadit na spodní nebo na horní kryt. Jejich čepy jsou kryté proti ulomení.

harting_1_1
konektor Han-ECO®

Han-Yellock®

Han-Yellock® nepřichází vytlačit stávající konektory z aplikací, kde slouží k plné spokojenosti, ale nabídnout řešení tam, kde se dosud nenacházelo. Jeho zcela nový moderní design je plně v souladu s dnešními zařízeními, která se prodávají také svým vzhledem. Místo pro konektor už nemusí být na zadní stěně, kam je obtížný přístup. Může sloužit jako elegantní průmyslová zásuvka i ve veřejných prostorách, na lékařských přístrojích nebo v moderních halách.

harting_1_2
Han-Yellock®

Jeho hlavní přínos je ovšem v rozšířené funkčnosti. Koncepčně nové je nahrazení problematických páček vnitřním zamykacím mechanismem - právě oním Yellow lockem.
Je ukrytý uvnitř a tedy chráněný tělem konektoru. Ovládá se pohodlně dvěma prsty jedné ruky a správné zacvaknutí je slyšet. Navíc ho lze pohodlně zamykat proti náhodnému otevření. To je důležité i z právního hlediska. Před neoprávněnou manipulací je nutno překonat zábranu.

Tradiční vložky s kontakty byly nahrazeny moduly, které jsou levnější a flexibilnější. Používá se jediný typ modulů s malými kontakty. Jejich vzájemné propojení umožňuje speciální propojka. Proč takové řešení? Výhod je více. Tou zásadní je snadná montáž a univerzální provedení kabeláže. Moduly lze do konektoru zasazovat nejen z přední části, ale i ze zadní části krytu. Například jako už kompletní a otestovanou kabeláž! Totéž platí i pro zemnící vodič. Tím se významně snižují montážní a oživovací časy, což představuje významné snížení nákladů.

V nabídce jsou i propojky s přemostěnými kontakty. To umožňuje zahrnout funkci rozvaděče levně a pohodlně přímo do těla konektoru, což je druhým a zcela zásadním přínosem. Další možností je použití osvědčených modulů řady Han-modular®. Stejně jako u řady Han-Eco®, se nepoužívá kovový montážní rámeček, ale moduly se jen zacvakávají do jednoduchého plastového rámu. Na výkresových stolech projektantů se však již rodí další varianty vložek, které jsou odpovědí na požadavky trhu. První z nich bude Quick-lock verze stávajících Yellock modulů. Ta doplní krimpovací verzi a umožní tak snadnou montáž kdekoli. Vývoj se soustřeďuje na rozvoj dalších typů krytů a EMC variantu. Dalším cílem je možnost rozšířit nabídku o barevnou škálu. Nyní je původní nabídka krytů velikosti 30 rozšířena na dvojnásobnou velikost 60. Další růst se nepředpokládá. Kryty nabízejí větší vnitřní prostor než adekvátní běžné typy, mají místo na popisky a snadné kódování.

Snadná montáž pokud možno bez použití speciálních nástrojů je trend, který spoluvytváří i Han-Yellock® . Lze si ho objednat se samodržícími matkami nasazovanými z čelní strany panelu. Již není nutno vymýšlet způsoby jak matky při montáži držet z vnitřní nepřístupné strany. Samotný otvor na panelovou část konektoru lze snadno vytvořit nabízeným přípravkem.

harting_1_3
složení konektoru Han-Yellock®

Fast Track Switching

Po nastavitelném switchi Ha-VIS FTS 3100s-A přináší HARTING na trh další díly této principiálně nové řady. „Fast track" je ojedinělá technologie, umožňující sestavit deterministicky se chovající síť, zcela kompatibilní se standardním Ethernetem na úrovni průmyslových sběrnic, což je požadavek, který se v oblasti automatizace skloňuje stále častěji. Požadavky na „real-time" přenosy automatizačních dat řeší softwarem, který je dokáže identifikovat, přerušit tok hlasových IT dat a dat nižší priority, automatizační rámce ihned propustit a urychlit je. Proto se automatizační data nepodřizují Store a Forward režimu. Urychlené rámce dokáží na trase předbíhat ty standardní. Na trh přicházejí řízené TFS switche FTS 3100-A a FTS 3060-A (10 a 6 portů) a FTS 3082-ASFP (10 portů, 2 optické). Nejnovější a úplné informace můžete nyní nalézt adrese www.HARTING-FTS.com.

harting_1_4
Fast Track switch - Ha-VIS FTS 3100s-A Výkonové konektory a krimpované spoje

Han® HC250 pro 250A/2000V

Řada výkonových kontaktů 650A a 350A se rozšiřuje o 250A kontakty. Mají obdobné uchycení do rámečku, s prostorem pro 4 kontakty, a do krytu HAN 24HPR.

harting_1_5
Čtyři Han® HC250 kontakty po 250 ampérech v krytu Han 24HPR

Pro dopravní aplikace je k dispozici nový motorový HPR kryt se třemi 650A nebo se čtyřmi 350A kontakty. Má vysoké krytí IP 68. Je odolný proti vniknutí vody a proti vlivům elektromagnetických polí.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky