Domů Kontakty

Přepěťové ochrany CITEL pro vysokofrekvenční aplikace

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

00V odborných časopisech jste se již pravděpodobně setkali s víceč lánky o přepěťových ochranách pro napájecí sítě nn. Méně sepíše o potřebě přepěťových ochran i pro další aplikace v oblasti slaboproudu. MaR, datových přenosů a vysokofrekvenční techniky.V tomto článku se zmíním o přepěťových ochranách pro vysokofrekvenčnít echniku, tzn. pro frekvence až do oblasti několika GHz.

Vysílače a/nebo přijímače vysokofrekvenčních signálů (rozhlas, televize,GSM/UMTS, TETRA atd.) jsou výrazně ohroženy atmosférickými přepětími,neboť jsou umisťovány na vyvýšených místech a na vysokých budovách. Z tohoto důvodu je pro bezpečný provoz těchto zařízenínezbytné používat vhodné a spolehlivé přepěťové ochrany.

Francouzská firma CITEL, která vyrábí a dodává přepěťové ochranya která letos oslavuje 75 výročí své činnosti a patří mezi 3 největší světové výrobce a dodavatele přepěťových ochran, nabízí široký výběr přepěťových ochran pro koaxiální vysokofrekvenční aplikace.
 

Svodiče přepětí pro vf techniku – řady

P8AX,PRC a CXP/CXP-DCB

 

01Jako přepěťové ochrany pro vf aplikace lze použít ochrany řady P8AX (širokopásmové provedení pro všeobecné použití), řady PRC pracujícína principu Lambda ¼ = čtvrtvlnný zkrat (úzkopásmové provedení) nebo řady CXP případně CXP-DCB ( tato ochrana obsahuje filtr s potlačenímDC a nf-složky signálu)

Nejvíce používané jsou univerzální svodiče přepětí řady P8AX. Tytosvodiče přepětí se vyrábějí ve dvou provedeních – standardní provedenípro frekvence do 3 GHz a pro speciální aplikace až do 6 GHz.

Parametry řady P8AX pro vf přenosy jsou:

  • vložený útlum < 0,2 dB– hodnota VSWR < 1,2
  • zbytkové napětí 70 až 600 V
  • během přepětí je vf signál přerušen
  • maximální výkon: provedení 
    P8AX09 = 25 Wprovedení
    P8AX25 = 190 

Hodnoty impulsního bleskového proudu a maximálního svodovéhoproudu jsou:

  • Iimp: 5 kA (10/350μs)
  • Imax: 20 kA (8/20μs)

U svodičů přepětí řady P8AX existuje široký výběr připojovací konektorů– jedná se prakticky o všechny používané konektory: N, BNC,TNC, 7/16, F, SMA, UHF, kabel 7/8.

Svodiče přepětí s konektory BNC jsou vhodné pro koaxiální vodičes vlnovou impedancí 50, 75 a 93 Ohmů. Svodiče přepětí s konektory UHFa N mají vlnovou impedanci 50 Ohmů. Firma CITEL může na přání dodatsvodiče přepětí i s jinými hodnotami vlnové impedance.

Hlavní částí přepěťové ochrany CITEL jsou speciální bleskojistky s mimořádněnízkou kapacitou, které díky své mimořádně nízké kapacitěmohou být jako jediné ochranné obvody použity pro vf rozsah až do několikaGHz. Tyto nízkokapacitní bleskojistky jsou mimořádně rychlé (reakčnídoba činí několik nanosekund). Zapalovací napětí oblouku je dánokonstrukcí přepěťové ochrany a pohybuje se od 70V výše), napětí na obloukuse pohybuje v rozsahu 10 až 30 V. Bleskojistky mohou být v případěpřekročení mezních parametrů přepěťové ochrany kdykoliv snadno vyměněny.

02

 

 

Přepěťové ochrany řady PRC pracují na principu Lambda ¼ = čtvrtvlnnýzkrat. Jedná se o úzkopásmové přepěťové ochrany s odbočkou (vedenílambda), která představuje čtvrtvlnný zkrat. Toto uspořádání je vlastněúzkopásmový filtr, přičemž délka odbočky záleží na jmenovité frekvenci,která má být přenášena. Tyto přepěťové ochrany mají velmi vysoký mezní svodový proud (8/20), který činí až 100 kA, což znamená, že pro běžnápřepětí je ochrana prakticky nezničitelná. Tyto frekvenční ochrany se vyrábějívždy pro určité frekvenční pásmo – např. 420–480 MHz, 870–960 MHznebo 1 700–1 950 MHz a jejich typické použití je pro vysílače GPS, GSMnebo UMTS.

03

 

Přepěťové ochrany řady CXP mají podobné parametry jako P8AX,provedení CXP-DCB má navíc filtr na DC a nízkofrekvenční signály – jejichšířka pásma je od 125 do 1 000 MHz. Používají se pro ochranu kabelů propřenos rozhlasových a televizních signálů včetně signálu satelitního vysílání.Nejsou však vhodné pro frekvence nad 1 GHz, tam doporučujemepoužít modernější ochrany P8AX s pásmem do 3 GHz resp 6 GHz.

Všechny uvedené přepěťové ochrany se montují na rozhraní ochrannýchzón (LPZ 0A – LPZ1).



Ing. Karel Veselý
CITEL Electronics, org. sl.
Kundratka 17, Praha 8
www.citel.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky