Domů Zajistit kvalitní elektrický příkon je jedna věc, jeho správné měření pro dosažení úspor věc druhá

Zajistit kvalitní elektrický příkon je jedna věc, jeho správné měření pro dosažení úspor věc druhá

Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Středa, 11. únor 2015

Specialitou českých datacenter se stalo, že měření elektrického příkonu je zákazníkům účtováno podle štítku na serveru, místo podle reálné spotřeby. Řada montážních firem dnes doporučuje, pokud jde o tak citlivá zařízení, jako jsou servery, přemístit je do specializovaných datacenter, kde veškeré ruchy i energetické výpadky mají dopředu vyřešeny. Často však nemyslí na to, že se takové řešení může zbytečně prodražit, pokud nezvolí to správné datacentrum.

Správné a bezvýpadkový zajištění elektřiny pro vaše servery je jedna věc, ale víte, z čeho se počítá dnes cena jejich provozu? Pojďme se podívat na prostý a účinný návod, jak lze při provozu těchto zařízení ušetřit. Zaměříme se na nejčastější příklad, kde dochází ke ztrátě financí, a to je provoz serveru v datacentrech.

Datacentra až na výjimky počítají spotřebu ze štítků

Znáte ten pocit hořkosti, když do datového centra poskytovatele serverhousingu přinesete nový server a dozvíte se: No, je to čtyřstovka zdroj, to máme kategorii příkonu do 600 W, cena bude díky tomu tedy tolik a tolik. Přitom vy víte, že při pořízení serveru jste dbali i na ekonomiku provozu a pořídili úsporné komponenty. A také víte, že server jen málokdy je vytěžen na maximum, aby přetavil svůj výkon v tak velkou spotřebu.

Co s tím? Zeptejte se, zda dané datacentrum má inteligentní zásuvky

Zaměřili jsme se na jedno z modernějších datacenter, a to pražský Coolhousing na Vinohradech, který má již přes dva roky zavedeny inteligentní zásuvky. Ty totiž dokážou mimo jiné změřit skutečný příkon připojených technologií. Pro kalkulaci ceny služby je důležitý skutečný příkon serveru zjištěný během každých 30 dní využívání.
Taková kalkulace dává sbohem odhadům příkonu serveru podle štítkového výkonu zdroje, který bývá naddimenzován, a umožňuje dohodnout paušální platbu dle skutečného příkonu. Třicetidenní průměr naše zákazníky navíc chrání před nečekanými náklady při náhlém zvýšení spotřeby serveru např. v době nárazové potřeby vyššího výkonu. Výstupy měření jsou pak pro naše klienty k dispozici v podobě grafů a přehledů v klientské administraci.
 
Vlastní administrace těchto zásuvek šetří i čas

Pro měření příkonu každého serveru využívá Coolhousing jednotky vnitrostojanových rozvaděčů - tzv. Inteligentních zásuvek (Eaton). Na samotné měření spotřeby však není inteligence potřeba. Je to ale z toho důvodu, že měření spotřeby není jedinou přidanou hodnotou, kterou připojení nabízí, zásuvky jsou také dálkově spravovatelné. V klientské administraci mohou zákazníci kdykoli zadat přiděleným zásuvkám pokyn k zapnutí, vypnutí či restartu serveru.
V případě potřeby tvrdého restartu si zákazníci mohou rychle pomoci sami bez nutnosti kontaktovat technickou podporu datového centra.
 
Reálná spotřeba by se schovávat neměla
Mnozí poskytovatelé serverhousingu před svými zákazníky cenu elektřiny skrývají. V tomto případě se servery řadí do příkonových kategorií podle reálné spotřeby, která je v mnoha případech až nečekaně nízká. Běžný malý webserver s jedním procesorem Intel Xeon a dvěma SATA disky si průměrně neřekne o více, než 50 W. Opravdu chcete platit například za 600 W vyčtených z nálepky na zdroji? Na tomto se jistě shodneme - je to zbytečné!

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky