Domů Úsporu spotřeby elektrické energie serverů zajistí efektivní zdroj napájení

Úsporu spotřeby elektrické energie serverů zajistí efektivní zdroj napájení

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 09. prosinec 2013

racky1Velké množství podniků i běžných uživatelů v současné době stále preferuje úsporná opatření ve všech oblastech své činnosti. Vedení firem v čele s manažery hledá veškeré možnosti k snížení provozních i celkových nákladů. V zásadě všechny společností (stejně jako velká část individuálních uživatelů) disponují určitou IT infrastrukturou s interními servery, které spotřebovávají nezanedbatelné množství čím dál dražší elektrické energie. Jak lze na spotřebě elektrické energie ušetřit? 

 

Výrazná úspora díky efektivitě zdroje
Ať už má společnost své servery umístěny v prostorách své vlastní firmy, nebo jako stále větší množství uvědomělých firem využívá jednodušší a v zásadě i levnější způsob – totiž odborné služby a zabezpečení datacenter, může využít v rámci úspory energie (a tedy nákladů) jedno prosté řešení – obměnu starého zdroje napájení serveru za nový, efektivnější. Kvalitnější zdroj napájení serveru může uživatele stát kolem 2 000 Kč. Jeho přínos v podobě energetické úspory však uživatel pocítí už v prvním roce užívání. Jeden takový zdroj může uspořit až několikanásobné množství energie než zdroj starý.

Není třeba stále investovat do obnovy zařízení
Zdaleka není podmínkou, aby si všichni uživatelé pravidelně pořizovali nové zdroje napájení a vynakládali za ně nemalé prostředky. Nabízí se využití služeb datacentra k hostování fyzického serveru. To vše za předpokladu, že dané datacentrum je ochotno přistoupit k pravidelné obnově svých zařízení.

Vyšší efektivita zdroje vede k finanční úspoře uživatele
Výše zmíněnou úsporu však využijí pouze uživatelé u těch provozovatelů serverhostingu, jež účtují spotřebu elektrické energie na základě skutečně naměřené spotřeby. V případě účtování dle štítkových hodnot na zařízení pak samozřejmě obměna zdroje vede pouze k úspoře provozovatele služeb.

Využití inteligentních zásuvek
Provozovatel, který nabízí možnost úspory energie na základě výkonnějšího zdroje, je datacentrum Coolhousing. Energetická spotřeba je u tohoto poskytovatele měřena za pomoci unikátních „inteligentních zásuvek“ (vnitrostojanové rozvaděče ePDU společnosti Eaton), a to zpětně na základě třicetidenního průměru a následné škálovatelnosti po 10 W do příkonových skupin. K tomu mají všichni uživatelé, díky těmto speciálním zásuvkám, možnost on-line kontroly příkonu i dalších parametrů a vzdálené správy svého serveru skrze klientský ControlPanel.

Jiří Dvořák z Coolhousingu, předního provozovatele hostingových služeb, k tomu dodává: „V této věci jsme zaujali velice progresivní přístup, jelikož si uvědomujeme, že zdroje s vyšší wattáží jsou často mnohem efektivnější, zejména při nižších příkonech. Takový 600W zdroj dokáže serveru dodávat 150 W mnohem efektivněji než podobný 300W zdroj, který se při takovémto výkonu dostává již na polovinu svého maxima.“ 

Více informací na http://www.coolhousing.net/neni-zdroj-jako-zdroj.html .

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky