Domů Měření v izolovaných sítích (IT) 2/2

Měření v izolovaných sítích (IT) 2/2

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 17. leden 2014

obr5aPokračování článku "Měření v izolovaných sítích (IT) 1/2" ze dne 13. 1. 2014

 Měření izolačního odporu - RISO

Měří se izolační odpor mezi fázovými (živými) vodiči vzájemně a izolační odpor mezi jednotlivými fázovými vodiči a PE obvodem. Měření se používá pro počáteční ověření izolačního stavu před zahájením následných zkoušek pod napětím a při pravidelných kontrolách instalace, pokud umožní elektrická zařízení připojená k instalaci.

Ověření pospojování - RLOW

Měřením odporu se ověřuje pospojování PE obvodu mezi hlavní svorkou pro vyrovnání potenciálu (MPE) a ostatními částmi PE obvodu. Dále potom vodivé spojení mezi MPE a dalšími vodivými částmi, mezi kterými nesmí vzniknout rozdíl potenciálů (vodovodní či plynové potrubí apod.). Ověřuje se také spojení hlavního uzemnění mezi svorkou MPE a zemničem.

Tento test je zvláště důležitý, pokud je IT síť chráněna pouze nadproudovým jištěním.

Měření impedance sítě - ZLINE

Měří se impedance sítě ZLINE mezi fázovými (živými) vodiči (L1-L2, L1-L3, L2-L3) na různých místech instalace, například na jejím počátku, v nástěnných zásuvkách, na připojovacích svorkách přístrojů. Z naměřené impedance lze vypočítat očekávaný zkratový proud v případě poruchy a vyhodnotit funkčnost nadproudového jištění, tedy jeho odpojení v předepsaném čase.

Měření impedance poruchové smyčky - ZLOOP

Za normálního – provozního - stavu nelze impedanci poruchové smyčky v IT síti měřit. Měřicí přístroj způsobí v síti stav první poruchy, přes kterou neproteče dostatečně velký měřicí proud. Proto je třeba před zahájením měření způsobením umělé poruchy přeměnit  IT sít na TN síť. Teprve v tom okamžiku způsobí měřič impedance během měření stav druhé (umělé) poruchy, kterou již proteče dostatečně velký měřicí proud.

Funkce proudových chráničů - RCD

U RCD se v IT instalacích testuje:

  • Kontrola funkčnosti samotného chrániče (vypínací proud a vypínací čas).
  • Kontrola dotykových napětí.
  • Kontrola účinnosti ochrany instalovaného RCD.

Funkčnost RCD lze testovat po změně sítě IT na TN způsobením jedné (umělé) poruchy.

Účinnost ochrany instalovaného RCD se posuzuje s ohledem na místo vzniku první a následně potom druhé poruchy. Pokud obě poruchy vzniknou před nebo za RCD, chránič nevybaví. Vybaví pouze tehdy, pokud místo první poruchy vznikne za RCD, místo druhé poruchy vznikne před RCD a pokud je splněna podmínka průtoku vybavovacího proudu přes RCD.

Měření svodového proudu a dotykového napětí při stavu jedné poruchy - ISFL UCSF

ISFL je proud, který teče z živých vodičů IT sítě do uzemnění (PE), přes izolační odpor a kapacitu mezi vodiči za stavu, kdy jeden z živých vodičů sítě je připojen k zemi (PE) vlivem poruchy izolace mezi ním a PE. Měření ISFL se provádí miliampérmetrem za stavu jedné poruchy mezi zemí a živými částmi sítě. UCSF je vypočtená hodnota dotykového napětí za stavu jedné poruchy, které způsobí protékající svodový proud do země.

Kontrola funkce hlídače stavu izolace - IMDS

Funkce hlídače stavu izolace se ověřuje postupným snižováním izolačního odporu IT sítě vůči uzemnění. Vizuálně se ověřuje, při jaké hodnotě izolačního odporu zareaguje hlídač izolačního stavu.

Selektivní měření unikajícího nebo poruchového proudu

Nadměrné unikající proudy z IT sítě za normálního provozního stavu mohou způsobit různé problémy:

  • Vypnutí proudového chrániče během normálního provozu nebo při vzniku první poruchy.
  • Indikace alarmu monitorovacích zařízení.
  • Vznik nebezpečných dotykových napětí.

Indikátory IMDS a ELMS sice odhalí existenci problému, ale k lokalizaci místa závady se nejlépe využije selektivní měření unikajícího proudu pomocí klešťového miliampérmetru. Pro toto měření lze použít některé z přístrojů EUROTEST, ke kterým lze připojit klešťový ampérmetr nebo klešťový miliampérmetr MD 9270 (viz obr.3).

 obr3

Obr. 3 – Klešťový miliampérmetr MD 9270

Zemní odpor

Pro měření zemního odporu je nejlépe využít standardní čtyřvodičovou metodu s proudovou a napěťovou sondou a vnitřním generátorem proudu.

Pokud zemnící soustava obsahuje více vzájemně nepropojených zemničů, lze použít i tzv. dvouvodičovou metodu měření bez použití sond (viz obr. 4)

Obr4

Obr. 4 – Měření uzemnění dvouvodičově za použití dvou vzájemně nepropojených zemničů

Kontrola sledu fází

U trojfázových IT sítí je třeba zkontrolovat správné pořadí jednotlivých fází.


obr5a 
obr5b

 

Obr. 5 – Univerzální přístroje EUROTEST XA a EUROTEST IM

Přehled přístrojů METREL umožňujících provádět měření v IT sítích

tabulka

 

Závěr

Článek si neklade za cíl podrobně popsat problematiku měření bezpečnostních prvků v IT sítích. Jeho úkolem je spíše podat přehled možných měření, která lze při revizích IT sítí vykonat. Rozsah revize, množství a provedení jednotlivých měření samozřejmě závisí na rozsahu IT sítě, na použitých ochranných opatřeních a jiných okolnostech, důležitých pro ověření bezpečnosti provozu sítě. Jinak bude asi vypadat revize jednoduché IT sítě, která je napájená z mobilního generátoru, jiná měření si vyžádá revize složité IT sítě s mnoha ochrannými prvky sloužící pro napájení průmyslového zařízení.

Zájemcům o tuto problematiku má článek pomoci při výběru vhodného měřicího přístroje určeného k provádění revizí v IT sítích. K tomu jistě vydatně dopomůže i závěrečná srovnávací tabulka vybraných přístrojů EUROTEST, které funkce měření v IT sítích obsahují.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky