Domů CITEL – řada MLP

CITEL – řada MLP

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 08. duben 2013

00

Pouliční osvětlení se zdroji LED se v poslední době stává stále více rozšířenou technologií díky vysoké účinnosti, vysoké životnosti a výraznému snížení nákladů na elektrickou energii.

 

 

 

Tato technologie má však jednu slabinu: svítidla LED jsou citlivá na přepětí v důsledku úderů blesků a spínacích dějů v napájecí síti (krátkodobý výpadek napájení na distribučním transformátoru a opětovné zapnutí napájecího napětí). Vzhledem k prostorové rozptýlenosti svítidel LED a umístění ve výškách jsou právě tato svítidla velmi často vystavena přepětím. To může mít za následek snížení intenzity světla, zkrácení životnosti svítidla LED nebo i jeho výpadek.

Firma CITEL proto vyvinula a zavedla do výroby řadu přepěťových ochran MLP typu 2+3, která účinně chrání svítidla LED a to i proti přepětím s vysokou energií. Tato řada přepěťových ochran je určena pro ochranu pouličního osvětlení, tunelů, osvětlení objektů – všude tam, kde je zapotřebí zajistit, aby nedošlo ke zkrácení životnosti či k výpadku svítidel LED v důsledku přepětí.

Tato řada přepěťových ochran MLP je speciálně navržena pro aplikace svítidel LED a nabízí zákazníkovi široký výběr vhodných typů přepěťových ochran s možností si zvolit krytí, způsob připojení, třídu ochrany elektrických zařízení před úrazem elektrickým proudem I nebo II, ochranu proti přepětí buď pouze napájecího napětí nebo i komunikační linky (pokud ji osvětlovací tělesa LED obsahují), dálkovou signalizaci stavu přepěťové ochrany či bez dálkové signalizace apod. tak, jak to provozovatelé svítidel LED vyžadují.

 

Přepěťové ochrany MLP se vyrábějí ve dvojím provedení podle způsobu připojení:

• s kabelovým vývodem zajišťujícím krytí IP65 (obr. 1)

• s násuvnou svorkovnicí pro rychlé a snadné připojení kabelů, krytí je IP20 (obr. 2)

 


Dále je možné volit třídu ochrany elektrických zařízení před úrazem elektrickým proudem I nebo II. Vlastní montáž přepěťové ochrany by měla být co nejblíže zdroji LED, aby se snížilo riziko elektromagnetické indukce do přívodních kabelů. Řada přepěťových ochran MLP obsahuje různé možnosti signalizace stavu ochrany a odpojení obvodu v případě poruchy – je možno si vybrat v případě poruchy přepěťové ochrany buď odpojení napájecího napětí LED nebo pouze odpojení přepěťové ochrany.

Signalizace poruchy ochrany je optická a/nebo dálková (bezpotenciálový přepínací kontakt) nebo pouze nepřímo – odpojením napájecího napětí svítidla LED. Kromě ochrany zdrojů LED je možné si u přepěťových ochran MLP zvolit i ochranu datových linek (RS485 nebo DALI = protokol na ovládání svítidel). Tuto možnost standardní přepěťové ochrany neobsahují, i když ochrana datových komunikačních linek je stejně důležitá jako ochrana vlastních svítidel LED.

 

Parametry přepěťových ochran MLP:

• Uoc (kombinovaný impuls) = 10 kV

• maximální svodový proud Imax (vlna 8/20 μs) = 10 kA, což vyhovuje i pro velmi náročné prostředí

• napájecí napětí: 110–120 V AC nebo 230–277 V AC

• proud zátěže = max. 2,5 A

• splňuje normy IEC 61643-11 (AC SPD) – Class II + III test, EN 61643-11 (AC SPD) – Class II + III test, IEC 61643-21 (komunikační SPD): C2

Použitím přepěťové ochrany pro osvětlení LED si výrazně prodloužíte životnost Vašeho osvětlení LED a dosáhnete značné úspory finančních nákladů. Nezapomeňte, že pro výměnu svítidla LED potřebujete téměř vždy montážní plošinu a často i přerušit provoz na vozovce, v tunelu, na mostě apod. a že tyto náklady jsou výrazně vyšší než instalace přepěťové ochrany již během projektu a montáže osvětlení.

 

 

Více technických informací získáte u firmy CITEL nebo na webové stránce www.citel.cz

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky