Domů Připojení kompaktních zařízení

Připojení kompaktních zařízení

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 31. květen 2013

130220

Řada konektorů PushPull od společnosti HARTING nabízí jednotné řešení pro připojení dat, signálů i napájení k přístrojům a dalším zařízením. Konektory v provedení PushPull jsou standardizovány dle normy IEC 61076-3-106 varianta 4 pro řadu HARTING PushPull a IEC 61076-3-117 varianta 14 pro Han PushPull. 




To znamená, že řady PushPull a Han PushPull jsou vyráběny v různých vnějších rozměrech a s různými vložkami, ale jejich provedení a použití je vždy obdobné, pohodlné a velmi snadné. Všechny konektory PushPull lze zapojit a odpojit pohodlně jednou rukou – ostatně jak už sám název PushPull (zasuň, vytáhni) napovídá. Správné připojení je signalizováno zřetelným cvaknutím. Po připojení odpovídá konektor PushPull třídě ochrany IP65/IP67 dle normy IEC 60529, je odolný na vibrace, zcela prachotěsný a chráněný před kontaktem s vodou ze všech stran při ponoření i polití.
Díky pestré škále vložek lze PushPull konektory využít k celé řadě rozmanitých aplikací. Silové vložky slouží k zajištění přívodu napájení. V závislosti na preferencích zákazníka jsou napájecí konektory PushPull Power dostupné v modelech pro střídavé (AC) nebo stejnosměrné napětí (DC). Napájecí vložky se liší počtem kontaktů, maximálním proudovým (max. 15 A) a napěťovým zatížením. Pro přenos dat a signálu jsou k dispozici vložky RJ45 a vložky pro optická vlákna, přičemž vložky RJ45 jsou dostupné jak v 4pinovém, tak 8pinovém provedení. Hybridní konektory PushPull Hybrid usnadňují instalaci koncových zařízení díky kombinaci napájecích i datových kontaktů v jediné vložce a v jediném kabelu. PushPull Hybrid snižuje na polovinu počet přípojných bodů a kabelů i velikost vyžadovaného prostoru na zařízení a rovněž minimalizuje dobu potřebnou ke zprovoznění.

USB vložka dále rozšiřuje možnosti systému PushPull

Nejnovějším přírůstkem do rodiny PushPull je integrace USB vložky pro rozhraní USB 2.0 K dispozici jsou varianty typu A a B i nejnovější verze 3.0 typu A. USB vložky v krytech PushPull spojují výhody rozhraní USB s přednostmi technologie PushPull. Vývojáři věnovali zvláštní pozornost jednoduché integraci USB do zařízení. V nabídce je několik variant jak ho připojit na DPS nebo kabel. Obdobným vývojem prošlo i připojení RJ45 do zařízení. Od zavedení rozhraní RJ45 došlo k významnému navýšení přenosových rychlostí. Maximální rychlost přenosu dat dosahovala původně 10 Mbit/s. Později bylo v některých případech možné využívat přenosové rychlosti 100 Mbit/s a 1 Gbit/s. V současné době není problém dosáhnout prostřednictvím konektoru RJ45 přenosových rychlostí až 10 Gbit/s. PushPull RJ45 nabízí všechny uvedené přenosové rychlosti. Data a signál lze navíc pomocí technologie PushPull přenášet rovněž přes optické kabely. Přenos dat přes optické kabely nabízí oproti měděným kabelům celou řadu výhod. Není náchylný na snížení citlivosti v důsledku elektromagnetického rušení, má výrazně menší útlum a nabízí vyšší přenosové rychlosti a větší šířku pásma. Konektory PushPull i Han PushPull jsou dostupné s kontakty pro optické kabely. Společnost HARTING využila u konektoru Han PushPull dva SC konektory v jednom SCRJ plášti, proto se také někdy označují jako Push- Pull SCRJ. Čelní strana SCRJ je standardizována dle normy IEC 61754-24 a vyhovuje rovněž standardu PROFINET/AIDA. Zkratka SCRJ znamená, že je v plášti použit SC konektor. Tento plášť má stejné rozměry čelní strany jako konektor RJ45. PushPull SCRJ je dostupný v několika provedeních. V závislosti na SC konektoru lze použít následující typy vláken: skleněná vlákna, HCS vlákna (nazývaná také PCF vlákna) a polymerová optická vlákna (zkratka POF). Díky rychlé montáži pomocí vroubkovaného šroubu se SC konektor pro POF ideálně hodí k montáži přímo na místě. Tyto tři typy vláken mají jádra a štítění z různých materiálů.


Dosah až 100 metrů

Maximální přenosové rychlosti a dosah závisí na použitém typu vláken. S polymerovými vlákny není ani přenos na vzdálenost 100 m při rychlosti 100 Mbit/s žádný problém. Konektor PushPull ve variantě 4 pro přenos dat po optických vláknech nese označení PushPull LC Duplex, což znamená, že jsou použity dva LC konektory. LC je kompaktnější než SC a model LC Duplex má přibližně poloviční velikost než SC Duplex. PushPull LC Duplex lze kombinovat pouze se skleněnými optickými vlákny. Čelní strana LC je standardizována dle normy IEC 61754-20 a je dostupná jako jednovidový nebo vícevidový PushPull LC Duplex model (single mode a multi-mode). Jestliže použijete jednovidové vlákno, bude dosah při zachování vysoké rychlosti a bez obnovování či zesilování signálu činit až 100 km. Jednovidová vlákna jsou zpravidla využívána u WAN nebo páteřních sítí. U vícevidových modelů lze použít vícevidová skleněná optická vlákna 50/125 μm nebo 62.5/125 μm. Díky neustálému zlepšování přenosových vlastností vláken 50/125 μm lze při rychlosti 10 Gbit/s přenést signál či data až na vzdálenost několika stovek metrů. Proto je tento typ vláken využíván čím dál častěji. Řada produktů PushPull obsahuje také systémové kabely s konektory nainstalovanými na jedné nebo obou stranách. Systémové kabely jsou dostupné ve standardních délkách, avšak délku lze rovněž upravit dle požadavků zákazníka. Z výroby smontovaný kabel PushPull LC Duplex se nabízí ve dvou variantách – nejen v klasickém provedení s typickou PushPull kabelovou svorkou ale také s nalisovanou koncovkou. Kabelová vývodka dokáže absorbovat sílu až 200 N, aniž by došlo ke snížení výkonnosti.


HARTING s.r.o.
Mlýnská 2, 160 00 Praha 6 - Bubeneč
Tel: +420 220 380 460, www.harting.cz

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky