Domů Boom nových značek chytrých telefonů v Česku skončil. Vloni poprvé jich celkově na domácím trhu ubylo.

Boom nových značek chytrých telefonů v Česku skončil. Vloni poprvé jich celkově na domácím trhu ubylo.

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Čtvrtek, 01. září 2016

prestigio1_1Zatímco ještě v roce 2011 si mohli Češi vybírat v obchodech řetězce Expert Elektro z nabídky šestnácti značek smartphonů, o tři roky později se jejich počet zdvojnásobil. Za výrazným nárůstem stála obliba netradičních značek telefonů, ke kterým si čeští zákazníci rychle našli cestu. V loňském roce ale došlo poprvé k obratu: trh se z pohledu zastoupených značek nasytil a jejich celkový počet dokonce poklesl. Ukazují to právě i statistiky řetězce s elektronikou Expert Elektro, podle kterého se v loňském roce současně snížilo tempo prodejního růstu nově příchozích značek.

Chytré telefony patří dlouhodobě do čela nejžádanější a nejčastěji používané domácí elektroniky. „Také proto se o přízeň zákazníků začali před několika lety přetahovat často i neznámí výrobci s novými značkami telefonů, kteří si chtěli ukrojit z tržního podílu již zavedených značek,“ uvedl Ladislav Pospíšil, ředitel nákupu a marketingu řetězce Expert Elektro.

Potvrzují to i zkušenosti řetězce, kdy bylo před pěti lety v jeho prodejnách zastoupeno šestnáct značek oproti třiceti dvěma o dva roky později. V loňském roce ale došlo k obratu. Počet značek se poprvé po několika letech snížil a zároveň došlo i k poklesu tempa v prodejích nově uvedených značek.

„Je to důkazem, že trh s mobilními telefony je extrémně konkurenční a má také své limity. Zároveň nelze ani vyloučit faktor, že prvotní efekt z přívalu mobilních novinek, často i cenově velmi dostupných, mohl mezi lidmi po čase vyprchat,“ vysvětlil Ladislav Pospíšil z Expert Elektro s tím, že tuto změnu trendu spotřebitelské poptávky může podporovat i nárůst kupní síly českých domácností.

období

nárůst v prodejích nově uvedených značek telefonů v Expert Elektro

počet nabízených značek v Expert Elektro

2011

16

2012

5,37 %

19

2013

35,72 %

20

2014

36,77 %

32

2015

22,35 %

27

prestigio2Mezi příklady značek chytrých telefonů, které byly v posledních pěti letech představené na českém trhu a později ho opustily, jsou například: GoClever nebo THL. Jejich výrobci pochází zejména z Asie, ale nechybí mezi nimi také evropští producenti.

Klesá také tempo růstu v prodejích smartphonů netradičních značek. Mezi zákazníky Expert Elektro se o ně zájem stále zvyšuje, zatímco ale v roce 2014 si jich našlo majitele o více než třetinu v meziročním srovnání, vloni šlo už jen o přibližně pětinový nárůst. 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky